Geachte donateurs, familie en vrienden,

Mijn excuses dat dit een wat latere update is van onze recente Kharma Foundation trip naar Mae Hong Son, maar we kwamen terug in onze stad die op slot ging en mijn bar die gesloten bleek te zijn, dus ik moest even hard aan het werk om voor mijn personeel te zorgen.
Nu heb ik de tijd om jullie op de hoogte te brengen van de resultaten.

Om te beginnen; de Tho Hare school, wat een fantastisch mooie plek! Als vrijwilligers voelde wij ons vereerd om deze plek te bezoeken, met zulke beleefde, gedisciplineerde kinderen en gepassioneerde leraren.

Ten tweede wat getallen en cijfers: We hebben met jullie hulp 694.115 Baht (20.415 Euro) in donaties opgehaald en hebben 85 kinderen en 8 leraren hun leven kunnen verbeteren. De dorpelingen en de leraren hebben 1 slaapzaal gebouwd en we hebben geen 3KW solar systeem kunnen doneren, maar door een aantal later binnengekomen grote donaties zelfs een 5KW systeem kunnen schenken. Geweldig.
Vervolgens zijn er 4 nieuwe toiletten met wasruimtes gebouwd en we hebben alle kinderen kunnen verblijden met voor elk kind 2 speelgoedjes en 1 teddy beer, gloednieuwe matrassen, kussens en dekens voor de 45 kinderen die op school slapen en 1 linker en 1 rechter slipper voor elk kind. Daarnaast hebben we de kinderen ook nog geblikt eten, sport -en spelartikelen en schoolmaterialen gedoneerd. Tot slot hebben we ook nog 1 nieuwe koelkast en 4 super coole speeltuin attributen waarvan 1 helicopter kunnen geven.

De conclusie: 10 vrijwilligers hebben 1 perfecte trip gehad en daarvoor 1786 kilometers afgelegd. We hadden nog 2000 baht over in ons budget wat we aan de leraar hebben gegeven om wat snacks te kopen voor de kinderen van de Tho Hare school.

In deze moeilijke tijden zijn we blij en gezegend dat we hebben kunnen geven en niet alleen maar hebben kunnen nemen. Wanneer je de berichten over het huidige hamstergedrag in vele landen leest, het ikke ikke ikke gedrag, dan hebben wij dankzij jullie donaties het tegenovergestelde kunnen doen voor deze kinderen. Geven geeft meer voldoening dan nemen.

Het hoofd van de school meneer Wanchai wil graag dat wij zijn zeer hartelijke en welgemeende DANK U aan uw doorgeven. Om een groepje blanken en Thaien helemaal naar zijn school te zien komen, zonder bijbedoelingen, zonder religieuze haken en ogen, puur voor het welzijn van de kids, heeft hem en de anderen zeer geraakt. En jullie hebben dat mogelijk gemaakt.

De uitleg van Kharma is: “De resultaten van iemands acties en de acties zelf. Het is een term over de cyclus van oorzaak en gevolg. Volgens de theorie van Kharma gebeurt wat er met een persoon gebeurt omdat ze het met hun acties hebben veroorzaakt.”
We hopen dat jullie Kharma dan nu ook waarlijk is toegenomen!

Een korte samenvatting van de voorbereidingen en van de reis:

Het was dit jaar moeilijker dan de voorgaande jaren om de donaties binnen te krijgen die nodig waren om de verlanglijst te kunnen voltooien, maar zelfs met de hevige bosbranden in Australië, de aanhoudende oorlog in Syrië en de aanloop naar het coronavirus van de afgelopen maanden, waren we erg blij dat we toch 99,9% van de verlanglijst doelen wisten te halen!

Vanwege het lagere budget dan de voorgaande jaren zien de toiletten er niet zo professioneel uit als wij ze hadden willen zien, maar aan de andere kant is het de functionaliteit die telt en minder het uiterlijk ervan.

De dorpelingen hebben in een zinderend tempo gewerkt en hebben binnen vier weken de slaapzaal en toiletten afgebouwd. En dat alles tegen een zeer kleine vergoeding. Het is dit soort lokale steun dat het dorp enige welvaart geeft, is wat we graag willen bereiken. Zij zijn blij dat we hun kinderen steunen, wij zijn blij dat zij het harde werk verrichten.

Na een paar rondjes winkelen hebben we de pick-up wagen ingeladen en was het tijd om op pad te gaan. Scott, Noodle, Niels en ik reden van Pattaya naar Mae Sariang om daar Lucy, Mark, Charlie, Gina, Sompong en Tuk te ontmoeten in het Riverside Hotel en vertrokken de volgende ochtend naar de jungle.

15 maart: de af te leggen route naar het dorp was voor de ervaren vrijwilliger dit keer iets minder zwaar; geen boottochten, geen lange stukken te voet klimmen, geen ritten omhoog per motorfiets, maar nog steeds pittig genoeg, want na 4 uur over stoffige zandpaden te hebben gereden, kwamen we uit de pick-up trucks als een James Bond-cocktail: geschud, niet geroerd.

De school in Tho Hare zag er geweldig uit. Brandschoon, goed onderhouden en georganiseerd, zodat er optimaal gebruik werd gemaakt kon worden van de kleine ruimte die het terrein bood. De schoollocatie was aan het einde van de weg, gelegen op ongeveer 800 meter hoogte op een bergkam.

Het uitzicht was er adembenemend, 280 graden bergen en groene jungle, ongeveer 4 kilometer verwijderd van de rivier de Salawin, die de natuurlijke grens vormt met Myanmar (Birma).

We werden warm welkom geheten door de kinderen met een verkoelend glas water. We pakten alles uit, maakten onze bedden op en kregen een rondleiding om de nieuwe slaapzaal en de toiletten te bekijken. En om de glimlach op de gezichten te delen met de verlegen kinderen.

Noodle en Gina kookten een heerlijke maaltijd waar de kinderen, leraren en vrijwilligers van hebben genoten. Vooral de kinderen en leraren leken nog gelukkiger ermee dan wij, omdat hun dieet vrij eenvoudig is en niet te veel vlees bevat: dus de smakelijke maaltijd was binnen een minuut weg.

16 maart: de volgende dag kregen we ontbijt geserveerd van “Mr. Ontbijt” Scott, dit betekent een volledig Engels ontbijt met bonen, spek, eieren en worstjes. Deze ochtend brachten we door met het uitdelen van alle spullen die we hadden meegebracht:  voor elk kind een tandenborstel, tandpasta, een stuk zeep, shampoo, een handdoek, babypoeder, slippers, speelgoed en een teddybeer. Voor de kinderen die altijd op de school slapen deelden we dekens, matrassen, kussens en muskietennetten uit. Het was geweldig om de blije kinderen te zien rondlopen met een grote tas vol nieuwe spullen en lekkers.

‘s Middags maakten de kinderen allemaal tekeningen, we hebben een paar geweldige potjes jeu de boule (petanque) gespeeld met een paar kinderen en uiteraard een spannend potje voetbal. Natuurlijk werden lunch en diner wederom verzorgd door de KF, met liefde bereid door Noodle en Gina. ‘s Avonds hebben we een paar biertjes gedronken en gelachen met de leraren.

17 maart: sport- en speldag! De vreugde was bij de stoelendans, het ballonnenspel, de eierrace en het vreemde “komkommer-en-citroenspel” duidelijk van hun schattige gezichten af te lezen.  Na elk wedstrijdje mochten de deelnemers kleine en grote snacks ophalen zodat hun energieniveau hoog bleef. Al met al was deze dag een groot succes. En natuurlijk kon de dag niet eindigen zonder een zeer serieuze voetbalwedstrijd die de sportdag sloot en pas werd gestopt totdat het diner op tafel stond. Een zeer smakelijke spaghetti gemaakt door Mr. Breakfast, die daarmee aantoonde dat hij meer kon koken dan alleen een heerlijk ontbijt.

Tot slot werden we op deze avond nog getrakteerd op een van de meest heldere sterrenhemels denkbaar en op een prachtige muzikale dansshow van de meiden van de Tho Hare school.

18 maart: deze ochtend moesten we vroeg uit de veren, we pakten al onze tassen weer in want we hadden nog een rit van 17 uur rijden voor de boeg en namen we afscheid van de tevreden schoolkinderen van Tho Hare.

Conclusie: dit was een PERFECTE trip! Bedankt allemaal ♥